G.J. van den Berg

Fiifgeawei 34
8626 GC Offingawier.
Tel. 06 11 06 88 16
info@gerritjandetimmerman.nl

Daken

Dakraam

Een dakraam of dakvenster is een venster dat in een schuin dak kan worden ingebouwd. Aldus kan er daglicht in de onder het dak gelegen ruimte doordringen. Indien het venster te openen is, biedt het de mogelijkheid om te ventileren.

Dakramen werden vanaf eind 19e eeuw vooral in gietijzer geleverd. Ook stalen dakramen kwamen voor. Er waren diverse modellen die bovendien nog aangepast moesten worden aan één van de vele typen dakpannen die de daken bedekten. Daarnaast waren er vlakke modellen voor rieten, leien of asfaltbedekte daken. Ze bestonden uit een frame met daarin een scharnierend raam dat op enkele standen vastgezet kon worden. De oppervlakte aan vensterglas was gewoonlijk klein. Men spreekt bijvoorbeeld over een vierpans dakraam als men een raamoppervlak beschouwt dat vier dakpannen in beslag neemt.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de afmetingen van de dakramen in het algemeen ook veel groter. Men spreekt in dit verband ook wel van dakvensters. Deze zijn vaak uitgevoerd in kunststof, aluminium of verduurzaamd hout en zijn soms voorzien van ingenieuze kantelconstructies. Men spreekt in dit verband van tuimelvensters en uitzettuimelvensters.
Bij ons kunt u terecht voor plaatsen van nieuwe dakramen, maar ook onderhoud op uw bestaande dakramen en advies.

Dakgoot

Dakkapel

 

Een dakkapel is een uitbouw van het schuine dakvlak, veelal bestaande uit een verticaal raamkozijn al of niet voorzien van beweegbare delen, twee driehoekvormige zijwangen en een afdekking, gemaakt als een plat-, zadel-, schild- of lessenaarsdak.


Een dakkapel kan direct tijdens de nieuwbouw worden aangebracht, maar wordt vaak naderhand gemaakt om extra ruimte te verkrijgen, soms op de plek waar reeds een dakraam aanwezig is. Het raamkozijn dient voor licht- en luchttoetreding op de zolder of zolderkamer. Vaak geeft een dakkapel de extra ruimte met stahoogte (hoofdruimte), die nodig is om op zolder een kamer te kunnen maken.

Dakkapellen kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Traditioneel op locatie, waarbij de dakkapel ter plekke op het dak getimmerd wordt, dit duurt gemiddeld 3 tot 4 dagen. Daarnaast zijn er ook prefab dakkapellen. Deze prefab dakkapellen worden vooraf geproduceerd in een fabriek of timmerwerkplaats en binnen één dag op het dak gemonteerd.

Dakkapellen worden in diverse materialen uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de bouwstijl van het huis en de wensen van de klant. Prefab dakkapellen zijn meestal van hout of kunststof gemaakt.
Bij ons kunt u terecht voor zowel het plaatsen van een nieuwe dakkapel, maar ook voor afwerking, onderhoud, en advies.

Pannendak

Plat dak